Agencija za elektroničke medije
Znanstveni časopis Medijska istraživanja
i
suorganizator
Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
pozivaju Vas na međunarodnu znanstvenu konferenciju

KOMENTARI, GOVOR MRŽNJE, DEZINFORMACIJE I REGULACIJA JAVNE KOMUNIKACIJE

16. – 17. rujna 2021. godine, Hotel Sheraton, Zagreb

(u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, konferencija će se održati online)

Pozivamo Vas da svojim znanstvenim prilozima pridonesete teorijskim promišljanjima o pitanjima slobode govora i cenzure javnog govora, komentarima na informativnim portalima i društvenim mrežama, govoru mržnje, dezinformacijama kao i pitanjima o slobodi medija, pravu na informaciju, neutralnosti interneta. Na konferenciji želimo među ostalim temama raspraviti i pitanja kao što su kako pridonijeti borbi  protiv dezinformacija i govora mržnje u vremenu digitalne komunikacije, koje su strategije prihvatljive, koji dionici bi trebali biti uključeni i koje mjesto pripada samoregulaciji, a koje regulatornom sustavu? Na koji način zakonodavstvo treba u tome sudjelovati? Kakva su iskustva različitih nacionalnih zakonskih regulativa? Informacije o konferenciji i o načinu prijave dostupni su na poveznici https://conference2021.aem.hr/o-konferenciji/

Uvodni govornici:

Paolo Mancini:  Redovni profesor na fakultetu na Odsjeku za političke znanosti Sveučilišta u Perugiji (Universita degli Studi di Perugia). Njegov istraživački interes usmjeren je na odnos između masovnih komunikacijskih sustava i političkog sustava te na proučavanje izbornih kampanja, u čemu ima značajno komparativno istraživačko iskustvo.

Nina Springer: Viša predavačica, studirala je novinarstvo na sveučilištu LMU u Münchenu s komunikacijama kao glavnim predmetom te političkom znanošću, sociologijom i ekonomijom kao sporednim predmetima programa studija. Na Odsjeku za medije i komunikacije Sveučilišta LMU 2012. godine predala je doktorat o komentarima korisnika na internetskim novinskim portalima.        

Dodatne informacije:

 • Prijave za sudjelovanje na konferenciji treba poslati do 15. 5. 2021. na – Prijava
 • Prijava mora sadržavati: podatke o autor/autorima (kontakt, radno mjesto) i Sažetak od 350 riječi na hrvatskom s prijevodom na engleski jezik. Strani autori trebaju dostaviti Sažetak samo na engleskom jeziku.
 • Obavijest o prihvaćenim izlaganjima bit će poslana do 30. 5. 2021.
 • Prije konferencije bit će tiskana knjiga sažetaka.
 • Cjeloviti znanstveni radovi moraju biti dostavljeni do 1. 9. 2021. Radove treba pisati prema Uputama autorima koje se nalaze na webu konferencije (opseg, citiranje, navođenje literature, označavanje tablica i grafikona i grafički elementi).
 • Znanstveni radovi s konferencije bit će u postupku dvostruke međunarodne anonimne recenzije. Odabrani radovi s najboljim recenzijama bit će objavljeni u posebnom broju znanstvenog časopisa  Medijska istraživanja/Media Research www.mediaresearch.cro.net https://hrcak.srce.hr/mediaresearch
 • Svi ostali radovi bit će tiskani u Zborniku radova s međunarodnom recenzijom.

Zaduženi za konferenciju:

 • TAJNICA za sudionike i programski dio: Tamara Kunić, e-mail: [email protected]
 • TAJNICA za organizacijska pitanja: Sanja Pančić,  e-mail: [email protected]
 • INICIJATIVNI ODBOR: Josip Popovac, dipl. iur., prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar
 • ORGANIZACIJSKI ODBOR: Josip Popovac, dipl. iur., prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, Vanja Gavran dipl. soc., Sanja Pančić, prof., Tamara Kunić, mag. nov.
 • PROGRAMSKI ODBOR: akademik Boris Senker, prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, prof. dr. sc. Danijel Labaš, prof. dr. sc. Marina Mučalo, prof. dr. sc. Melita Poler, prof. dr. sc. Marko Milosavljevič, prof. dr. sc. Sonja Špiranec, izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar, izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović, izv. prof. dr. Igor Vobič, doc. dr. sc. Lana Ciboci, doc. dr. sc. Gordan Akrap, doc. dr. Tanja Kerševan Smokvina, Josip Popovac, dipl. iur., Vanja Gavran, dipl. soc.
 • Lokacija održavanja konferencije: Hotel Sheraton, Ul. Kneza Borne 2, Zagreb
 • Smještaj sudionika: Sheraton, International, Jadran
 • Službeni jezici konferencije: hrvatski i engleski
 • Kotizacija: 100 eura po radu (protuvrijednost 750kn)

Organizatori:

Agencija za elektroničke medije i znanstveni časopis Medijska istraživanja/Media Research

Suorganizator: Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti